Νέα & Εκδηλώσεις

Τί είναι η Αρώνια

Αρώνια: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Οι ιδιότητες ενός superfood

Η Αρώνια η μελανόκαρπη (Aroniamelanocarpa) ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών και είναι ευρέως διαδεδομένη .                            Προέρχεται από τη Βορειανατολική Αμερική και η συστηματική καλλιέργεια του φυτού στην Ευρώπη άρχισε με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού είχε αναγνωριστεί ως φαρμακευτικό φυτό. Είναι φυλλοβόλος θάμνος με ύψος που φτάνει τα 3m. Ο καρπός του είναι μικρός, μαύρος και συνήθως είναι στρογγυλός ή οβάλ. Ανθίζει από τα μέσα Μαΐου και ο καρπός του ωριμάζει στο τέλος του καλοκαιριού.

H αρώνια βρίσκετε στις πρώτες θέσεις στην Διεθνή κλίμακα φαρμακευτικών φυτών.
Σήμερα, διερευνώνται οι επιδράσεις μιας διατροφής πλούσιας σε αρώνια και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται παρακάτω.

Φυτοχημική σύσταση:

 

Οι καρποί είναι γεμάτοι φλαβονοειδή (επικατεχίνη, κερσετίνη), ιχνοστοιχεία και φαινολικές ενώσεις  (παράγωγα καφεϊκού οξέος), και ανθοκυανίνες (γαλακτοζίτης της 3-κυανιδίνης, δελφινιδίνη, μαλβιδίνη, πετουνιδίνη, πελαργονιδίνη και πεονιδίνη). Η περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες είναι από τις υψηλότερες από οποιοδήποτε άλλο γνωστό φυτό (αρκετές φορές υψηλότερη από το χυμό του κράνμπερι). Οι καρποί της αρώνιας είναι πλούσιοι σε προκυανιδίνες (ταννίνες), ανθοκυανίνες και φαινολικά οξέα. Από τους καρπούς απομονώνεται η αμυγδαλίνη, ένας κυανογενετικός γλυκοζίτης, που είναι υπεύθυνος για την οσμή πικραμύγδαλου των φρέσκων φρούτων.

Δράση κατά της αθηροσκλήρωσης και των καρδιακών παθήσεων:

 

 Οι ανθοκυανίνες και άλλες πολυφαινόλες από την αρώνια μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες με σκοπό την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αντιοξειδωτικά είναι χρήσιμα στην προστασία της ενδοθηλιακής λειτουργίας, την προαγωγή της αγγειοχάλασης και τη βελτίωση της συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων. Η χρήση μετρίων δόσεων των στατινών σε συνδυασμό με φυσικά αντιοξειδωτικά μπορεί να αντιπροσωπεύει μία εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση.

Αντικαρκινική δράση: 

 

Μελέτες σε πειραματόζωα απέδειξαν ότι οι ανθοκυανίνες της αρώνιας μπορούν να επηρεάσουν την γενοτοξική δράση και να ενεργήσουν ως αντιμεταλλαξιγόνα.

Νευροπροστατευτική δράση:

 

Τα εκχυλίσματα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως εκείνα της αρώνιας, φαίνεται πως είναι αποτελεσματικά στην αντιστροφή πιθανών ανεπαρκειών που σχετίζεται με την ηλικία και αφορούν νευρωνικές και συμπεριφορικές παραμέτρους..

Δράση για την οθφαλμική υγεία:

 

 Φαρμακευτικά αφεψήματα από τους καρπούς και τα φύλλα έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν ανθρώπους να διατηρήσουν οπτική τους οξύτητα. Κατά συνέπεια, γι’ αυτό το σκοπό συνιστάται μια διατροφή πλούσια σε καρπούς αρώνιας.

Δράση κατά του διαβήτη: 

 

Η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε λιπαρά και πλούσιας σε αντιοξειδωτικά μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και αντίστασης στην ινσουλίνη. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα παγκρεατικά βήτα-κύτταρα από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τη γλυκόζη. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης. Το χλωρογενικό οξύ (που υπάρχει στους καρπούς της αρώνιας) επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων με την αναστολή της εντερικής μεταφοράς της γλυκόζης. Η τακτική πρόσληψη χλωρογενικού οξέος μπορεί να συμβάλλει στην αποτροπή ή την καθυστέρηση της έναρξης του διαβήτη.

 

Δράση κατά των πεπτικών προβλημάτων:

 

 Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική, τόσο η διάρροια όσο και η δυσκοιλιότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατανάλωση καρπών (μύρτιλλα, βατόμουρα, και αρώνια). Σύγχρονες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι περιεχόμενες ταννίνες βοηθούν στη μείωση φλεγμονών του πεπτικού σωλήνα.

 

Αντιφλεγμονώδης δράση: 

 

Τα αποτελέσματα από πολλές μελέτες δείχνουν την αντι-φλεγμονώδη ιδιότητα των ανθοκυανινών. Προτείνεται οι ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα και πόνους που σχετίζονται με το έντερο να ακολουθούν μία δίαιτα που να περιλαμβάνει την κατανάλωση καρπών  πλούσιων σε ανθοκυανίνες .

Είναι το μοναδικό φρούτο που έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό και να μειώνει τους θρόμβους στο αίμα.

Η πλειοψηφία των ευεργετικών ιδιοτήτων των καρπών της οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολικών ενώσεων (φλαβονοειδών, ανθοκυανίνης και τανίνης) που απολυμαίνουν το αίμα αφαιρούν τις τοξικές ουσίες απο το σώμα, προάγουν την επούλωση των πληγών,τη μείωση των φλεγμονών, βελτιώνουν την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων  και προλαμβάνουν την καρδιακή προσβολή.

Η περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή φυσικά αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ρ είναι από τις υψηλότερες όλων των φρούτων.

Επιπρόσθετα, οι καρποί αρώνιας είναι πηγές προβιταμίνης Α (β καροτένιο) και βιταμινών Β2, Β6, Β9, C, E, K.

Περιέχει ράδιο, μολυβδαίνιο, βόριο και ιώδιο που σπάνια το συναντούμε σε φυτά , καθώς και πηκτίνη σε υψηλότατες συγκεντρώσεις που βοηθά στην απορρόφηση και την προστασία των οργανισμών από την ραδιενέργεια.

Για αυτό τον λόγο στις Ανατολικές χώρες της Ευρώπης και στην Ρωσσία ο καρπός της αρωνίας χορηγείται σε εργάτες πυρηνικών εργοστασίων και κοσμοναύτες, πριν και μετά τις διαστημικές τους αποστολές.

Η αρώνια περιέχει καταμετρημένες 277 αντιοξειδωτικές ουσίες, περισσότερες απο οποιαδήποτε άλλα berries, εσπεριδοειδή, λαχανικά, δημητριακά και μπαχαρικά.Ο φρέσκος καρπός έχει τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από όλα τα φρούτα που μετρήθηκαν με την κλίμακα ORAC.

              Κλιμακα ORAC(www.oracvalues.com) 

Aronia                          16,062 μmol TE/100 gr

Blueberry(άγρια)         9,621 μmol TE/100 gr

Cranberry                     9,090 μmol TE/100 gr

Ροδάκινο                       6,257 μmol TE/100 gr

Μήλο                           5,500  μmol TE/100 gr

Raspberry (κοκκινα)  5,065  μmol TE/100 gr

Blueberry                     4,800  μmol TE/100 gr

Φράουλα                      4,302  μmol TE/100 gr

Κεράσι                         3,747  μmol TE/100 gr

Ρόδι                              2,860  μmol TE/100 gr

Goji                              2,970  μmol TE/100 gr

Σταφύλι                       2,389  μmol TE/100 gr

Αβοκάντο                     1,922  μmol TE/100 gr

Βερύκοκο                     1,110   μmol TE/100 gr

Μπανάνα                         792   μmol TE/100 gr

Πορτοκάλι                       726   μmol TE/100 gr

Αχλάδι                            704   μmol TE/100 gr

Πεπόνι                            319   μmol TE/100 gr

Καρπούζι                         142    μ mol TE/100 gr

 

                 

               Περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες

       Aronia                1,480 mg/100 gr

       blueberry              558 mg/100gr 

       red raspberry        365 mg/100gr

       κεράσια                 350-400 mg/100gr

      acaiberry            320 mg/100gr

Ο χυμός συνιστάται ιδιαίτερα για τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο που έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Η κατανάλωση χυμού χωρίς προσθήκη ζάχαρης προλαμβάνει  και ενισχύει την θεραπεία του διαβήτη (σακχαρώδη διαβήτη τύπου II)(Simeonov et al, 2002).

Κλινικές δοκιμές εχουν δείξει ότι η κατανάλωση 50ml χυμού 3 φορές την ημέρα για 2 μήνες ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα με αποτέλεσμα την καλλύτερη λειτουργία του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. ( Kowalczyk et al. (2003)  Kuźniakt et al. (2009) ).

Η αρώνια ενδείκνυται να καταναλώνετε από αθλητές,ιδιαίτερα για όσους επιβαρύνουν και καταπονούν το μυικό τους σύστημα η μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες αυξάνουν την ζωτικότητα του σώματος διεγείρωντας την ανάπλαση των μυών και των ιστών και προάγουν την επούλωση μυικών τραυματισμών.

Είναι ωφέλιμη για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς,προλαμβάνει τις ρυτίδες, επιβραδύνει τη γήρανση του σώματος και του δέρματος.Παρατήρηθηκαν θετικές επιδράσεις της αρώνιας στην αιμόσταση διότιβοηθά στη πήξη του αίματος και στην μετέπειτα δημιουργίας θρόμβου.(Sikora et al.2010).

Δεδομένου ότι τα αντιοξειδωτικά είναι ένα βασικό συστατικό στην πρόληψη του καρκίνου και τη μείωση του όγκου (παχέους εντέρου,και μαστού) , η αρώνια παρέχει φυσική ισχυρή προστασία,και απαλύνει τους έντονους πόνους (Kedziersk et al., 2010).

Οι ανθοκυανίνες του φυτού έχουν σημαντική προστατευτική δράση στις στομαχικές διαταραχές όπως το έλκος και η γαστρίτιδα.(Matsumoto et al. 2004).Τα φλαβονοειδή της αρώνιας ασκούν θετική δράση και στους ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.(Broncel et al. 2010).

Σημαντικά στοιχεία προέκυψαν για το εκχύλισμα από καρπούς της  αρώνιας και την δράση του απέναντι στο οξειδωτικό στρες. Βρέθηκε θετική επίδραση στην αναστολή του, πρέπει να τονίσουμε ότι το οξειδωτικό στρες προκαλεί διάφορα νοσήματα όπως παχυσαρκία,ελκώδη κολίτιδα,νόσο Alzheimer,νόσο Parkison κ.α. (www.healthmad.com and Harold Stewart, 2012).

Αποτελεσματικές δράσεις του φυτού απέναντι στη νόσο της παγκρεατίτιδας εντόπισαν σε μελέτες που πραγματοποίησαν οι Jankowski et al. (2000).

Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη χοληστερόλη σας και τα επίπεδα των λιπιδίων, βοηθώντας τον οργανισμό να παράγει καλή χοληστερόλη.(Morosanu et al.2011).Η αρώνια περιέχει μεγάλη ποσότητα καροτίνης η οποία προστατεύει τα κύτταρα από βλάβη και τα μάτια από σχηματισμό καταρράκτη.

Επίσης, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά όπως λουτείνη και Ζεαξανθίνη που φιλτράρει την ηλιακή ακτινιβολία και έτσι προστατεύει τα μάτια από ασθένειες που σχετίζονται με την ωχρά κηλίδα στους ηλικιωμένους (ARMD) και φλεγμονή του οφθαλμού (ραγοειδίτιδα).

Λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε κινικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εμποδίσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος,όπως το E.coli(βακτήριο Escherichia coli).

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ιωδιο, έχει σημαντικές αντισηπτικές ιδιότητες βοηθά στην καταπολέμηση της γρίππης.

Αναφορές σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες της αρώνιας στό παρακάτω link. :

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=aronia